Şizofreni

Şizofreni

Bireyin davranışlarını, hareketlerini, gerçeği anlama biçimini ve düşüncelerini çarptıran ve bunlar sonucu sosyal hayatını ciddi derecede etkileyen bir psikiyatrik hastalıktır.

Gerçekle bağlantısını yitiren hastalar, beklenmedik davranışlar sergilemekte, olmayan kişileri görmekte ve eskiden farklı karakteristik özellikler gösterme eğilimindelerdir. Hayat botu süren bir hastalık olmasından dolayı sürekli tedavi gerekmektedir. Uygulanan doğru tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Tedavi döneminin önemsenmemesi ve ihmal edilmesi durumunda hastalık nüksedebilmektedir, bu nedenle dikkatli ve özenli olunmalıdır.

Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Gelişimi yavaş olan bu hastalık, erken teşhis sonucunda ciddi sonuçlar doğmadan kontrol altına alınabilir. Hasta; birbirine tezat düşünceler, korkular, paranoyalar ve halüsinasyonlar deneyimleyebilir. Hastalığın alevlenme ve yatışma dönemleri bulunur, alevlenme dönemlerinde hayal ve gerçekte olanların fark edilememesinden kaynaklı günlük yaşamda sorunlar yaşanabilir ve bu duruma psikoz denir.

Bu hastalığın belirtileri şu şekilde de görülebilir:

·       Gerçek dışı olaylara inanma durumu (Hayaller ve sanrılar)

·       Gerçekte olmayan şeyleri görme ve duyma (Halüsinasyon)

·       Düzensiz konuşma ve düşünce. Kendilerini ifade etmekte zorlanır ve yöneltilen sorulara alakasız cevaplar verme

·       Çocuksu hareketler, abartılı hareketler, talimatlara uymama, ajitasyon gibi davranışlar

Şizofreni hastalığına neden olan sebepler ise; beynin kimyasal yapısında meydana gelen bozukluklar, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynar. Ailesinde şizofreni geçmişi olan bireylerin bu hastalığa sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Şizofreni tedavisinde antipsikotik ilaçlar tedavinin temelini oluşturur. Bu ilaçların beyindeki dopamin adlı nörotransmittere etki ederek semptomları hafiflettiği ve ortadan kaldırdığını görülmüştür. İlaç tedavisinin amacı; kişinin etkilenen günlük hayatını geri kazanmasıdır. Önemli noktalardan biri ise şizofreni tedavisi hayat boyu süren bir süreç olduğundan en düşük dozlarda başlayarak zaman içinde dozaj artımına gitmek bu uzun soluklu yolda çok daha etkili olacaktır. İlaç tedavisine ek olarak bireyin kendi terapi süreci, aile terapileri, sosyal beceri eğitimleri gibi ek destek kaynakları da hastanın normal hayata dönmesine katkı sağlamaktadır.



Hashtags
şizofreni hezeyan halüsinasyon

Categories
Aktuel Psikotik Tanılar (Bipolar-Şizofreni)