Spektrum Bozuklukları
Otizm nedir?
Sosyal etkileşim, soyut algılamada geç gelişmesiyle çocuklarda belli başlı kurallı ve basmakalıp davranışların görülmesidir. Bu durum zeka seviyesinden tamamen bağımsızdır. Bir çocuğun spektrumda yer alması için anormal gelişim özelliklerin 3 yaşından önce başlamış olması ve sosyal becerilerde sorun yaşıyor olması gerekmektedir. 3 yaşından önce fark edilen belirtilere erken müdahale yapılması çocuğun ileriki yaşlarında sosyal ilişkiler kurmasını kolaylaştırdığı görülmüştür.
Birçok yerde duyduğumuz spektrumun anlamı aslında bir aralık içerisinde birçok farklı nokta olması demektir, bir cetvel ya da yelpaze gibi düşünebiliriz. Yaygın gelişimsel bozukluk olarak da adlandırılan Otizmin bu başlık altında yer almasının nedeni ise belirtilerin görüldüğü her çocuğun bu spektrumun farklı seviye ve noktalarda yer almasıdır.Bu spektrumda yer alan çeşitler ise şu şekildedir:
·Çocukluk çağı otizmi· Tourette bozukluğu
· Atipik otizm
· Dezintegratif bozukluğu
· Yüksek fonksiyonlu otizm
· Asperger sendromu
· Başka şekilde adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk
Asperger Sendromu
Spektrumda Otizmden sonra en çok görüşen çeşit ise Asperger Sendromu’dur. Bu 1944 yılında Dr. Hans Asperger tarafından insanlarla iletişim kurmada güçlük olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra takıntılı davranış ve düşünceler de bu tip güçlüklere eşlik edebilmektedir. Diğer otizm spektrumlarından onları ayıran en büyük özelliklerden biri ise bireylerin zeka seviyelerinin normal veya üstün olmasıdır. Aynı zamanda dil becerilerinin de yüksek olması çoğu kişiyi bu spektrumun içine dahil edip etmeme konusunda ikileme düşürmektedir. Özellikle okul ve iş hayatında başarılı bir performans sergileseler de iletişim becerileri düşüktür. Karşılarındaki insanların mimik, mizaç, beden dili, imalarını anlamakta zorlanırlar, bu durumda onların sosyal ilişkilerinde zorluklara neden olur. Kendi konuşmaları da genelde monoton ve duygusuz olabilir. Kalın motor becerileri olan yürüme, bisiklete binme gibi becerilerde de aksaklıklar meydana gelebilir. Edindikleri takıntılar kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ülkelerin bayrakları, araba markaları, çizgi film kahramanları, uçak geliş saatleri, okuldaki bir arkadaşı gibi örnekler verilebilir. Erkeklerde kızlara göre daha yaygın görülen Asperger sendromu genelde 5 ile 10 yaş arasında ortaya çıkar ve teşhis konulur. Bu gelişimsel bozukluğun tedavisi yoktur. Erken teşhis ve gerekli müdahalelerin yapılması, sosyal becerilerin geliştirilmesi konusunda büyük rol oynar. Şüphelenildiği durumda psikiyatrik ve nörolojik muayeneye başvurulması tanılama noktasında önem taşır.
WTC ile Çocuklardaki Spektruma Yönelik Müdahaleler
Spektrumda olan çocukların var olan semptomlarını en aza indirmek için başvurulacak yöntemler; özel eğitim almaları, gerekirse ilaç tedavisi, davranışsal terapidir. Sadece profesyonel kişilerin çocuğa olan eğitimleri yeterli kalmayıp uzmanların aynı zamanda aileleri de eğitmeleri gerekir, bu şekilde eğitim çocuğun hayatındaki her alanda devam eder ve kolay uyum sağlamasını sağlar.
Hashtags
spektrum bozukluk otizm asperger
Categories
Aktuel Pedagojik (Aile-Çocuk- Ergen) Spekturum Bozukluklar (Otizm..)