Seçici Ses Duyarlılığı (Mizofoni)

Seçici Ses Duyarlılığı (Mizofoni)

Mizofoni her geçen gün daha çok kişide görülmeye başlanan bir hastalıktır. Tanım olarak seslere karşı aşırı hassasiyet olarak bilinmesinin yanı sıra bazı literatürlerde ise seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da yer almaktadır.

Bu hastalığa sahip olan kişiler; ağız şapırdatma, sakız çiğneme, ıslık çalma, nefes alma, tırnak kesme, horlama, öksürük, konuşma, yemek yeme ve diş fırçalama gibi seslerden rahatsız olurlar.

Çoğunlukla kulak hassasiyetine sahip kişilerde rastlanan bu hastalığa obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete  ya da depresyon eşlik edebilir. Mizofoni stres ve endişe seviyesi yüksek olan bireylerde daha çok görülür.

Sıklıkla kadınlarda ve 9-12 yaş arasındaki ergenlik çağı çocuklarında görülmektedir. Bu hastalık için ilaç tedavisi olmamakla birlikte hastalığa anksiyete ve depresyonun eşlik etmesi halinde kişi ilaç ile desteklenebilmektedir.

Dış seslerin sürekliliği kişilerin bu seslere sabretmesini giderek düşürür ve birey kontrolünü kaybedebilir.

Bu hastalığın belirtileri şu şekildedir; ses var oldukça göğüste sıkışma hissi, gecenin sessizliği nedeniyle gündüz vaktinden daha çok geceyi tercih etme, çocuk ve bebeklerle aynı yerlerde duramama, bazı sesler duyulduğunda kulak kapatma ya da kaçınma ve gergin, sinirli bir tavır.

Tedavi anlamında kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte psikologlar eşliğinde yapılan ses terapisi ile olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Tedavi için birkaç terapi şekli önerilmektedir, bunlar; bilişsel davranışsal terapi, ses terapisi, yeniden eğitme terapisi ve yaşam tarzı değişimleri olabilir.



Hashtags
mizofoni ses okb

Categories
Aktuel Diğer