Duygu Körlüğü (Aleksitimi)

Duygu Körlüğü (Aleksitimi)

Aleksitimi; kişinin kendi duygularını anlamada, fark etmede ve ifade etmede zorlanması, var olan sorunlarını dile getirememesi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda duygu körlüğü olarak da literatürde yer almaktadır.

Aleksitimi, gelip geçici bir psikolojik durum olarak değil kişilik özelliklerinden biri olarak görülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. Buna sahip olan bir bireyin sosyal çevresindeki iletişim ve etkileşimleri de kısıtlı olacaktır.

Alkol ve madde kullanımı, depresif bozukluk, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğu ve ruhsal durumunda kaynaklanan bedensel rahatsızlıklarında alektisiminin ortaya çıkmasından rol oynayabileceği söylenilmektedir.


Nedenleri ise; çocukluk yıllarında yaşanan iletişimsizlik, sosyalleşememe, çocuklukta aileden yeterli ilgi ve sevgiyi görememe kaynaklı olabilmektedir. Bu kişilere hisleri sorulduğunda iyi-kötü gibi net ve yüzeysel cevaplar alınır, bir olayı anlatırken monoton ve duygu katmadan anlattıkları için karşı taraf bu durumdan sıkılabilir, rüya görmekte ve onları hatırlamakta zorluk çekerler, çatışmalardan uzak dururlar ve var olan fiziksel sorunlarına odaklanıp bu durumun duygusal kaynaklı olmadığı konusunun üstünde durmazlar.

Tedavi için bir ilaç bulunamamaktadır, psikoterapi eşliğinde olumlu yanıtlar alınabilmektedir.



Hashtags
aleksitimi duygukörlüğü duygular

Categories
Aktuel Diğer