Bipolar Bozukluk ve Duygu Durum Bozuklukları
Bipolar bozukluk, duygudurum bozuklukları içerisinde yer alan çift taraflı duygu değişimi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda manik depresif bozukluk olarak da bilinmektedir. Bu bozukluğa sahip olan bireyler duygusal dalgalanmaları sırasında normal dönemler de yaşayabilirler.
Bozukluğun nedeni genetik faktörler, fiziki etkenler ve yaşanmış travmalardan kaynaklanabilir. 20-25 yaşlarında kendini göstermeye başlayan bu bozukluk kişinin günlük yaşamını ciddi anlamda etkilemektedir.
Manik dönemde olan biri çok konuşkan, aşırı hareketli, enerjik, umursamaz, dikkatsiz, düşünceleri değişken ve hızlı, alkol ve madde kullanmaya meyilli ve odaklanmakta sorun yaşayabilir.
Depresyon döneminde olan kişi ise; unutkan, ümitsiz, yorgun, içe kapanık, sosyal anlamda uzaklaşmış, intihara meyilli, iştahsızlık ve kendini değersiz hissedebilir.
Genellikle yaş ve bahar mevsimlerinde bu bozukluğa sahip olan kişiler manik dönemlerini yaşarken sonbahar ve kış mevsimlerinde depresyon örüntüsü gösterirler. Tanı için manik dönemin var olması kritiktir. Psikiyatristin gözlemleri sonucunda koyduğu teşhis sonrasında ilaç ve psikoterapi yöntemleriyle tedavi süreci devam eder. Bipolar bozukluk tanılı kişilerin rutinlerini oluşturmaları ve o rutinlere bağlı kalmaları tavsiye edilir.
Her bireyin gün içinde duygu iniş çıkışlarının normal seviyelerde olması olağandır. Fakat bu duygu değişimleri günlük aktivitelerini etkileyecek bir noktaya geldiğinde ve kişinin hayatına negatif şekilde yansıdığında göz ardı edilmemesi gerekir. Mani, depresyon ve bipolar kavramları duygudurum bozukluklarının içerisinde yer alır. Üzüntü ve mutsuzluk yaşanan olumsuz bir durumun ardından her birey tarafından deneyimlenebilen duygulardır. Yaşanan olayların üzerinden zaman geçmesine rağmen ve bir neden olmaksızın kişinin mutsuz olmaya devam etmesi depresyon olasılığını ortaya çıkarmaktadır.
Depresyonun birkaç çeşidi vardır, bunlar; Doğum sonrası (Postpartum) Depresyon, Melankolik Depresyon, Psikotik Majör Depresyon, Katatonik Depresyon, Mevsimsel Depresyon, Distimik Depresyon, Bipolar Bozukluk, Siklotimik Bozukluk ve Tanımlanmamış Bipolar Bozukluk olarak sınıflandırılabilir.
Manik dönemde ise depresyon döneminden tamamen farklı olarak fazla aktif olma, heyecan, konuşkanlık, hızlı değişen düşünceler, riskli davranışlarda bulunmalar görülebilir. Duygu durum bozukluklarında bireyin vitamin eksikliği ve tiroit değerlerine de bakılır. Psikiyatristler tarafından tanı konulduktan sonra ilaç ve psikoterapi süreci başlar.
Hashtags
bipolar duygudurum mani depresyon
Categories
Aktuel Psikotik Tanılar (Bipolar-Şizofreni)